Techniek

Dagelijks verwerken we 600 ton varkensvleesproducten. Om dat proces zo goed mogelijk te laten verlopen, gebruiken we de nieuwste technologieën. Zo produceren we in onze slachterij in IJsselstein met behulp van een innovatieve vergistingsinstallatie 20% van het eigen elektrisch vermogen en 80% van het eigen thermisch vermogen. Ook werken we met een uniek verlichtingssysteem dat ons kanalisatiesysteem ondersteunt. Onze technici zorgen ervoor dat alle technologie 24/7 optimaal functioneert. Ze vormen daardoor een onmisbare schakel binnen ons familiebedrijf.

Meer over de afdeling techniek

Vacatures Techniek

Beheerder/operator Zuivering/vergister

Westfort heeft in november 2015 een unieke innovatieve slachterij in IJsselstein in gebruik genomen. De innovaties richten zich op vleeskwaliteit,…

Bekijk deze functie

(bio) Procestechnoloog met leidinggevende capaciteiten

Heb je een HBO/WO opleiding op het gebied van chemische- en/of (bio) procestechnologie en word je enthousiast van de de termen biologische…

Bekijk deze functie

Medewerker Technische Dienst Vleesverwerking IJsselstein

Als medewerker Technische Dienst zorg jij er samen met jouw collega’s voor dat de techniek van ons vleesbewerkingsbedrijf continu werkt om zo het…

Bekijk deze functie

Technische dienst monteur

Westfort heeft in november 2015 een unieke innovatieve slachterij in IJsselstein in gebruik genomen. De innovaties richten zich op vleeskwaliteit,…

Bekijk deze functie
Edwin Kalkman

Edwin Kalkman

Technische Dienst - Waterzuivering

'Een bedrijf als Westfort, waar dagelijks tonnen varkensvlees worden verwerkt, verbruikt ontzettend veel water. Om dat zo efficiënt én milieuvriendelijk mogelijk te doen, hebben we ons eigen waterzuiveringssysteem inclusief slibflotatiebak (dissolved air flotation) in beheer. Daarin voegen we zuurstof en chemicaliën aan het afvalwater toe, om zo het slib van het water te scheiden. Ik houd constant alle waardes in de gaten en stel bij waar nodig, zodat het proces zo optimaal mogelijk verloopt. Zo probeer ik er met zo min mogelijk energie voor te zorgen dat we het schoonst mogelijke water afvoeren. Het afgeschraapte slib gooien we niet weg, het vormt het biogas dat we gebruiken om de motor van onze warmtekrachtkoppeling te laten draaien. Het water waarmee deze motor wordt gekoeld, warmt op. Dit warme water hergebruiken we. Daarnaast zorgen de uitlaatgassen ervoor dat het droge slib verder indroogt. Zo ontstaat een bruikbare grondstof voor het soort mest dat veelal in de tuinbouw wordt gebruikt. Ook de stoom die tijdens dit proces vrijkomt heeft een functie, we warmen er proceswater mee op. Elke vorm van techniek die je kunt bedenken, wordt bij ons gebruikt. Dat is ook waarom ik mijn werk met zoveel plezier uitoefen. Daar komt bij dat we nooit achter de feiten aanlopen, want we volgen alle technische ontwikkelingen op de voet én passen deze zo snel mogelijk toe. Binnenkort openen we ons eigen vrieshuis in IJsselstein. Ik vind het een mooie uitdaging om ook de techniek die daarachter schuilgaat, eigen te maken.'
"Waterzuivering gebeurt bij ons zo efficiënt én milieuvriendelijk mogelijk"
Servi van den Heuvel

Servi van den Heuvel

Voorman technische dienst

‘Als voorman technische dienst houd ik mij onder andere bezig met werkvoorbereiding, planning en het analyseren van storingen. Eigenlijk zorg ik ervoor dat mijn collega’s optimaal kunnen functioneren. Dat is keigaaf om te doen, helemaal omdat Westfort pas een nieuwe slachterij heeft. Ik vind het een uitdaging om eventuele fouten eruit te halen en ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk draait. In de toekomst zou ik mij ook wel bezig willen houden met SCADA (supervisory control and data aquisition): het visualiseren van het productieproces. Dit soort ambities worden binnen Westfort gestimuleerd. Daarnaast is het prettig dat de sfeer hier gemoedelijk is, er wordt niet zo hoog van de toren geblazen.

Ik vind het leuk om te weten wat voor soort vlees er ’s avonds op mijn bord ligt. Al is de omvangrijke techniek die daarachter zit nog veel interessanter. Bij Westfort gebruiken we alle soorten techniek; van elektrisch, mechanisch en hydraulisch tot PLC, koeltechnieken en robots. Dat maakt dit werk heel uitdagend. Ik zet me graag in voor een bedrijf dat aandacht besteed aan dierwelzijn en milieu. Ooit volgde ik een animal welfare cursus en sindsdien weet ik hoe varkens op de juiste manier worden verdoofd. Dat is belangrijk, want je moet altijd zo goed mogelijk voor dieren zorgen. Twintig jaar terug rolde ik per toeval de vleesindustrie in. Ik heb het nu zo naar m’n zin dat ik niet van plan ben om er ooit nog uit te gaan.’
"In de vleesindustrie gebruik je alle soorten techniek"